Vi har som sagt en hel del äppel. Ett par lådor har vi fyllt och ställt svalt för förvaring. Men alla fallna äppel måste ju tas om hand direkt. Äppel är ju en superbra frukt, som man kan använda till mycket. Men nu börjar fantasin tryta. Vi har gjort massor av äppelkräm, vi har gjort äppelkaka, äppelpaj, använt äppel i matlagning, ätit dem "naturella". Vad återstår? Mos är väl nästan givet att göra, problemet är att jag känner att vi så sällan har användning för det. Äppelmust kunde vara kul, men det verkar så krångligt. Jag gissar att man behöver skaffa sig en "saftställning".
Jag funderar på att torka skivor som min farmor alltid gjorde förr, det är både gott att äta som nyttigt godis och så går det göra god kräm på dem hela vintern. Men enklast är väl att bara klyfta och frysa in. Det borde väl funka? Bär fryser man ju in, så då kan man väl frysa ner frukt också tycker jag.
Jag gjorde en superenkel paj i helgen. Recept följer:
* Skiva äpplen, lägg i form.
* Blanda 2dl socker, 1dl mjöl, 1dl havregryn, lite hackade hasselnötter. Strö över äpplena. Krydda eventuellt med kanel.
* Skiva 50(-100) gram kylskåpskallt smör med osthyvel över alltsammans.
* 225 grader i ugn ca 20-25 minuter.
Kanonenkelt och gott, speciellt med vaniljglass till!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej på er på Lille Viggs väg 11!
Kul att följa ert nya äventyr i "vårt" gamla hus!
Äpplen hade vi, under alla år vi bodde där, i överflöd! När dottern hade häst gick de ju åt men annars så blev det till sist mycket torkade äpplen. Vi skivade dem i maskin, la dem på bakplåtspapper, strödde på lite råsocker eller vanligt socker, ibland med kanel, ibland med kardemumma, nån gång med några droppar citron. In i ugnen på låg värme under lång tid. Förvaring i burk men jag lovar de går åt!
Må så gott! Vi kanske syns nån gång även om våra besök till Sverige är få nu förtiden.
AK & Co
Tack för äppeltipset!
Roligt att ni har hittat vår sida. Hoppas att allt är bra med er. Vi trivs jättebra i ert gamla hus. Titta gärna in om ni är tillbaka i Sverige någon gång.
/Carina och Henric
Äpplena ska ätas av älgarna. /Jägaren Einar
Skicka en kommentar