söndag 28 december 2008

Ljuvliga kaffe!


Ikväll har Kerstin och Willy varit på besök. Vi passade på att inviga den julklapp Henric och jag köpt till oss själva. Det är en helt fantastisk kaffebryggare som maler kaffeböner rakt ner i filtret och börjar sedan brygga. Hur låter det, alltid nymalet kaffe? Den går även att programera så att det sköter sig själv, vi slipper alltså hädanefter att stiga upp tidigt på morgonen för att brygga kaffe. Numera kommer vi istället att väckas av ljudet när den börjar mala, sedan sprider sig den ljuvliga doften rakt in i sovrummet. I like!

Tomtenytt.


Här är årets tillskott i tomtefamiljen. Tack Kerstin, och tack alla andra för alla fina julklappar!

onsdag 24 december 2008

Julaftonskväll


Ikväll står vårt kära hus ensam. Henric är i Färjestaden med sin familj och jag är i Landsbro hos min. Jultomten hälsade precis på en sväng till allas förtjusning!

tisdag 23 december 2008

Tomteverkstad.


Det är dan före dopparedan och klapparna börjar bli klara.

söndag 14 december 2008

Julkul med granen


Så var det äntligen dags! Jag har väntat två år på detta tillfälle. Ett av de högtidligaste tillfällen på året är för mig när det är dags att klä granen. Förra året vid jultid höll vi för fullt på att packa ner bohaget, så då var Henric klok nog att stoppa mig från att skaffa gran. Alltså har min proppfulla låda med julgranspynt stått orörd sedan julen 2006. Granen är inte så stor i år och jag har otroligt många saker att hänga upp, så jag var lite orolig innan. Därför började jag med mina största favoriter och älsklingar, sedan de fina pynten som jag inte heller kan vara utan och till slut fick jag upp nästan allt. Jag lämnade bara några vanliga röda och guldiga kulor. Nu är den hur vacker som helst!
Många väntar till kvällen innan julafton med att pynta granen, men vi tycker det är fritt fram efter Lucia eftersom det är roligare med julstämning före än efter julafton. Vi får väl se om det blir en svängom runt granen någon gång... Dessutom passade jag på att hänga upp julgardiner och ställa fram alla tomtar etc. så nu är det verkligen justämning i huset. Som pricken över i smaskade vi på glögg och Henrics goda knäck när allt var klart.

lördag 13 december 2008

LUCIA


Ikväll har vi varit på julbord på Hotell Skansen i Färjestaden. Plötsligt, helt oförberett, dök ett Luciatåg upp och sjöng några vackra sånger. Jag hade faktiskt inte förväntat mig att se någon annan Lucia än hon som står i hyllan hemma. Kul och stämningsfullt!

söndag 7 december 2008

Importerad gran

Den här helgen har jag spenderat med min kära syster. Vi var i Växjö och åt god mat samt såg på musikalen Chicago. Väldigt roligt att hitta på något tillsammans som förr i tiden måste jag säga. Hur som helst så övernattade jag i föräldrahemmet och passade på att tigga en julgran av min far. Han har förmodligen tagit första bästa gran i skogen, för jag gav honom inte hur mycket tid som helst att leta. Det är dock alltid lite extra speciellt med en äkta importerad Åskog-gran. Jag har inte sett hur den ser ut än, för han stoppade in den i en svart sopsäck som vi packade in i bilen. På vägen hem till Kalmar mötte jag ett par polisbilar och tänkte att det hade varit lite roligt om man blivit stannad, den långa svarta säcken kunde med lite fantasi sett ut att innehålla en invirad människokropp...

torsdag 4 december 2008

Lussekatter!

Idag har vi båda varit lediga, så vi passade på att baka lussekatter. Det blev hela 48 st gula fina katter. Här bjuder vi på receptet.
Henrics lussekatter
2 gram saffran (4 påsar)
1 sockerbit
1 msk brännvin

Fördeg
700 g vetemjöl special
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk (3%)

Deg
175 g socker
10 g salt
5 g kardemumma
1 ägg
500 g vetemjöl special
250 g smör

Pensling
1 ägg
2 msk vatten
1 tsk salt

Värm mjölken till 28 grader. Smula ner jästen i assistentens bunke, och slå mjölken över. Tillsätt mjöl och socker. Knåda på låg hastighet i cirka 10 minuter. Lägg degen i en plastbunke med lock att jäsa i 40 minuter.
Häll upp saffran i en liten skål. Lägg i en sockerbit och häll på brännvin. Rör om med en tesked och låt stå.
Efter jäsningen lägger du tillbaka degen i assistenten. Tillsätt saffransblandningen, socker, mjöl, ägg, salt och kardemma. Kör igång assistenten på lång hastighet. Klicka i smöret i småbitar medan maskinen går, under cirka fem minuter. När allt smör är tillsatt, öka hastigheten och kör 10 minuter tills degen är ordentligt blandad. Ta ur degen och lägg i plastbunken med lock och låt jäsa i 30 minuter.
Forma lussekatter av degen, det bör bli cirka 40-50 stycken, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen och stäng luckan. Låt stå där och jäsa i cirka 25 minuter.
Blanda ägg, vatten och salt till pensling.
Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 230 grader. Medan ugnen värms upp stoppar du russin i lussekatterna och penslar dem noggrant. Det ska bara vara ett tunt lager pensling.
När ugnen är klar gräddar du en plåt i taget, i cirka 7 minuter. Lussekatterna ska bara vara lätt brunfärgade.
Ta ut dem och låt dem svalna på galler.


Ät minst en om dagen fram till jul...

onsdag 3 december 2008

Sydöstra Sveriges godaste vörtbröd?


"Jag tror faktiskt att det är det godaste bröd jag ätit överhuvudtaget..." sa Carina när hon kom hem och såg att jag bakat vörtbröd idag, efter mitt egna recept. Jag vet ärligt talat inte om man kan kalla det vörtbröd, då det inte innehåller någon vört...eller?

Vört (av lågtyska wört, besläktat med ört), mellanprodukt vid öltillverkning: den vattenlösning av mer eller mindre omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken

Fast det är ju ca 7 dl porteröl i brödet, och öl innehåller ju ofta vört. Annars får man väl kalla det julbröd.
Jag tror att jag har bakat det i ca fem år nu. Jag hittade ett gammalt recept på vörtbröd i en bok en gång i tiden, men jag har ändrat så mycket på det receptet nu att jag är benägen att kalla det för "mitt recept".
Hur som helst så tycker jag att det är för bra för att behålla för mig själv, så håll till godo:


Henrics vörtbröd
100 g smör (ej margarin)
2 flaskor porter (2x33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
280 g mörk sirap
200 g russin

100 g jäst

8 g mald pomerans
4 g mald kryddnejlika
5 g mald ingefära
5 g mald kardemumma
40 g havssalt

ca 1,5 kg rågsikt
ca 0,5 kg vetemjöl special

Skiva smöret och lägg i en kastrull. Häll porter och julmust över smöret. Häll i sirapen och russinen. Sätt på en platta med svag/medelvärme och värm försiktigt blandningen till ca 30 grader. Rör om då och då. Det spelar ingen roll att smöret inte smälter.
Smula jästen i degbunken. (Använd helst en riktig köksassistent)
Väg upp kryddorna i en skål medan du värmer degvätskan.

Slå porter/mustblandningen över jästen. Häll över 1,5 kg rågsikt och kryddorna. Kör igång assistenten (eller knåda med slev/för hand). Låt den gå ett par minuter tills allt är riktigt blandat. Tillsätt vetemjöl special ungefär en deciliter i taget tills degen släpper ordentligt från kanterna. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Kör degen i maskinen tills den blivit ordentligt knådad ca 5-10 minuter.
Lägg den färdiga degen i en plastlåda med lock. (eller under handduk om du inte har en stor plastlåda)
Låt jäsa 45 minuter.
Smöra tre stycken brödformar.

Efter jäsningen, ta upp degen och dela den i tre lika stora delar. Ta varje del och platta ut ordentligt på ett mjölat bakbord, och rulla upp den, ungefär som en sockerkaka, till en fin limpa. Lägg den i brödformen med skarven neråt. Täck de tre limporna med en handduk och låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Efter jäsningen, skär 3-4 diagonala snitt i limporna, och pudra dem eventuellt med rågsikt.
Placera brödformarna på ett galler i nedre delen av ugnen. Vill du ha en "knaprig" skorpa på brödet, spraya in lite vatten i ugnen när du sätter in bröden. Grädda i 35-40 minuter.
Ta ur bröden ur ugnen, låt svalna lite och ta dem ur formarna. Brödet bör svalna minst en timme innan man provsmakar.

Så gör jag när jag bakar detta underbara bröd, men självklart behöver man inte följa alla detaljer till punkt o pricka.

Uppgiften avklarad

Kom hem från jobbet och möttes av Henric i panik, vi hade en bålgeting i huset! Vilken tur att jag är expert på att döda insekter... Vet inte hur Henric hade klarat av alla spindlar och getingar utan mig! Jag måste säga att jag hade riktig flax för det tog inte lång tid innan jag hittade honom, getingen alltså! Jag letade med blicken runt omkring i taket, slog ner blicken en stund mot vardagsrumsbordet, och där satt han. Jag blev så paff att jag hoppade till! Det var en riktig baddare som bara satt och väntade på att bli avrättad. Jag tog honom med en bit hushållspapper och kremerade honom i öppna spisen. Sen var friden tillbaka i huset, och snart får man njuta av Herics fantastiska julbröd. Det godast bröd jag någonsin smakat!

S.O.S. Hjälp!

Hur är det möjligt??? 3:e december, står i köket och håller på med julbak, ska gå ut i vardagsrummet och titta till brasan, då möter jag EN BÅLGETING som surrar runt lampan i rummet. Hur i helskotta?! Jag stod som paralyserad en bra stund, jag har stor respekt (en del skulle nog kalla det rädsla) för bålgetingar. Visste inte vad jag skulle göra. Jag kan ju inte få ut den, nu när det är mörkt ute vill den ju inte ut. Jag vet inte om jag kan döda den, den snurrar ju runt så jag får inget bra slagläge och skulle jag missa blir den garanterat aggressiv och ger sig på mig och då dör jag kanske.
Jag kom på att jag kanske kan ta dammsugaren, då borde jag kunna suga in getingen utan att gå nära. Inte säkert att den dör på det sättet men då fångar jag ju den i alla fall. Borde funka med vår grymma bosch-dammsugare med hög sugeffekt. Jag ska precis gå och hämta dammsugaren när jag inser att bålgetingen är borta...
Usch usch...nu har vi en bålgeting lös i huset och jag vet inte ens var...jag har gått upp på övervåningen och gömmer mig där tills vidare. Insektsspecialisten Carina kommer hem vilken minut som helst, hoppas hon vet vad vi ska göra...