torsdag 4 december 2008

Lussekatter!

Idag har vi båda varit lediga, så vi passade på att baka lussekatter. Det blev hela 48 st gula fina katter. Här bjuder vi på receptet.
Henrics lussekatter
2 gram saffran (4 påsar)
1 sockerbit
1 msk brännvin

Fördeg
700 g vetemjöl special
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk (3%)

Deg
175 g socker
10 g salt
5 g kardemumma
1 ägg
500 g vetemjöl special
250 g smör

Pensling
1 ägg
2 msk vatten
1 tsk salt

Värm mjölken till 28 grader. Smula ner jästen i assistentens bunke, och slå mjölken över. Tillsätt mjöl och socker. Knåda på låg hastighet i cirka 10 minuter. Lägg degen i en plastbunke med lock att jäsa i 40 minuter.
Häll upp saffran i en liten skål. Lägg i en sockerbit och häll på brännvin. Rör om med en tesked och låt stå.
Efter jäsningen lägger du tillbaka degen i assistenten. Tillsätt saffransblandningen, socker, mjöl, ägg, salt och kardemma. Kör igång assistenten på lång hastighet. Klicka i smöret i småbitar medan maskinen går, under cirka fem minuter. När allt smör är tillsatt, öka hastigheten och kör 10 minuter tills degen är ordentligt blandad. Ta ur degen och lägg i plastbunken med lock och låt jäsa i 30 minuter.
Forma lussekatter av degen, det bör bli cirka 40-50 stycken, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen och stäng luckan. Låt stå där och jäsa i cirka 25 minuter.
Blanda ägg, vatten och salt till pensling.
Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 230 grader. Medan ugnen värms upp stoppar du russin i lussekatterna och penslar dem noggrant. Det ska bara vara ett tunt lager pensling.
När ugnen är klar gräddar du en plåt i taget, i cirka 7 minuter. Lussekatterna ska bara vara lätt brunfärgade.
Ta ut dem och låt dem svalna på galler.


Ät minst en om dagen fram till jul...

Inga kommentarer: