
Henrics lussekatter
2 gram saffran (4 påsar)
1 sockerbit
1 msk brännvin
Fördeg
700 g vetemjöl special
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk (3%)

2 gram saffran (4 påsar)
1 sockerbit
1 msk brännvin
Fördeg
700 g vetemjöl special
25 g socker
75 g jäst
500 g mjölk (3%)
Deg
175 g socker
10 g salt
5 g kardemumma
1 ägg
500 g vetemjöl special
250 g smör
175 g socker
10 g salt
5 g kardemumma
1 ägg
500 g vetemjöl special
250 g smör
Pensling
1 ägg
2 msk vatten
1 tsk salt
1 ägg
2 msk vatten
1 tsk salt
Värm mjölken till 28 grader. Smula ner jästen i assistentens bunke, och slå mjölken över. Tillsätt mjöl och socker. Knåda på låg hastighet i cirka 10 minuter. Lägg degen i en plastbunke med lock att jäsa i 40 minuter.
Häll upp saffran i en liten skål. Lägg i en sockerbit och häll på brännvin. Rör om med en tesked och låt stå.
Efter jäsningen lägger du tillbaka degen i assistenten. Tillsätt saffransblandningen, socker, mjöl, ägg, salt och kardemma. Kör igång assistenten på lång hastighet. Klicka i smöret i småbitar medan maskinen går, under cirka fem minuter. När allt smör är tillsatt, öka hastigheten och kör 10 minuter tills degen är ordentligt blandad. Ta ur degen och lägg i plastbunken med lock och låt jäsa i 30 minuter.
Forma lussekatter av degen, det bör bli cirka 40-50 stycken, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen och stäng luckan. Låt stå där och jäsa i cirka 25 minuter.
Blanda ägg, vatten och salt till pensling.
Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 230 grader. Medan ugnen värms upp stoppar du russin i lussekatterna och penslar dem noggrant. Det ska bara vara ett tunt lager pensling.
När ugnen är klar gräddar du en plåt i taget, i cirka 7 minuter. Lussekatterna ska bara vara lätt brunfärgade.
Ta ut dem och låt dem svalna på galler.
Häll upp saffran i en liten skål. Lägg i en sockerbit och häll på brännvin. Rör om med en tesked och låt stå.
Efter jäsningen lägger du tillbaka degen i assistenten. Tillsätt saffransblandningen, socker, mjöl, ägg, salt och kardemma. Kör igång assistenten på lång hastighet. Klicka i smöret i småbitar medan maskinen går, under cirka fem minuter. När allt smör är tillsatt, öka hastigheten och kör 10 minuter tills degen är ordentligt blandad. Ta ur degen och lägg i plastbunken med lock och låt jäsa i 30 minuter.

Forma lussekatter av degen, det bör bli cirka 40-50 stycken, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen och stäng luckan. Låt stå där och jäsa i cirka 25 minuter.
Blanda ägg, vatten och salt till pensling.
Ta ut plåtarna och sätt ugnen på 230 grader. Medan ugnen värms upp stoppar du russin i lussekatterna och penslar dem noggrant. Det ska bara vara ett tunt lager pensling.
När ugnen är klar gräddar du en plåt i taget, i cirka 7 minuter. Lussekatterna ska bara vara lätt brunfärgade.
Ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Ät minst en om dagen fram till jul...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar