fredag 11 december 2009

Julbak!

Underbart att vara ledig i två dagar, då kan man passa på med roliga saker! Under torsdagen bakade jag vörtbröd och satte en pepparkaksdeg, samt gjorde en sats risgrynsgröt. Dessutom hann jag med att griljera en julskinka.

 

Fredagskväll var det dags att baka ut pepparkakorna. När Carina kom hem så hjälptes vi åt att kavla ut degen, välja formar, fixa med plåtar o.s.v. I bakgrunden hade vi på härlig julmusik och det är väl först nu man känner någon vidare julstämning. Vi fick sällskap tillbaket av min storebror i Stockholm, som deltog i baket via webbkamera. Fast han satt väl mest och mumsade på nystekta kotletter och laddade för någon dartmatch verkade det som.

Mammas pepparkakor liknar inga andra, och det är ett klassiskt recept som måste bevaras, så här är det.

SAM_0126

Kerstins pepparkakor (även kallade Engelska pepparkakor)

1,5 dl ljus sirap
2 dl brun farinsocker
1 msk mald ingefära
7-8 droppar cedroolja (eller liknande citrusessens)
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl vispgrädde
0,5 msk bikarbonat
ca 1,4 l vetemjöl

Rör sirap, socker, kryddor och fett poröst. Tillsätt grädde och rör om. Blanda bikarbonat och vetemjöl och arbeta ihop en smidig deg.
Lägg degen i en plastpåse svalt i ett dygn.
Kavla ut och forma pepparkakor. Gräddas i 200 grader i mitten av ugnen i cirka 4-5 min. Låt svalna på galler. Avnjuts gärna till en fin glögg.

Inga kommentarer: